loading1
loading2
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

NICAS Match Day 2023

20 November 2023 @ 10:30 am - 5:30 pm CET

Op 20 november 2023 organiseert het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) de jaarlijkse Match Day. Op deze dag kunnen onderzoekers en fondsen elkaar ontmoeten rondom erfgoedonderzoek en mogelijke samenwerkingsprojecten.

Deze editie heeft als thema Museaal onderzoek naar roerend erfgoed – de dynamiek van objecten. Daarmee richt het zich op de veranderingen die objecten tijdens hun bestaan ondergaan. Hoe verschillen zij vandaag de dag van het moment dat ze gemaakt werden? Welke invloed hebben die veranderingen op de manier waarop we deze objecten waarnemen, ervaren en waarderen? En hoe kunnen we omgaan met deze veranderingen?  

Het NICAS organiseert de dag met verschillende partners om te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor objectgericht onderzoek en de financiering daarvan. De Match Day biedt volop gelegenheid voor onderzoekers van verschillende disciplines en instellingen om ideeën uit te wisselen, samenwerkingspartners te vinden en contact te leggen met fondsen die projecten ondersteunen.  


Voorlopige programma

10.30    Inloop 

11.00    Welkom
Door Susan Lammers (RCE) en Robert van Langh (NICAS) 

11.15    Panelgesprek: Hoe organiseer je onderzoek in, voor en met musea?

Panelleden: Marlies Stoter (Fries Museum), Anna Tummers (Centre for Global Heritage and Development), Edwin Buijsen (RCE)
Moderator: Robert van Langh

11.45     Wie maakt onderzoek mogelijk?
In Nederland zijn er verschillende fondsen en instellingen die onderzoek in erfgoedinstellingen mogelijk maken. Dat doen zij door projecten te financieren, of door technische analyses te verrichten. In pitches van 5 minuten presenteren zij op welke manier en welk type onderzoek zij mogelijk maken, wie een aanvraag kan indienen en hoe je een aanvraag kunt doen.

Met onder andere:
RCE (Onderzoek op aanvraag / Lab op pad); NICAS (On Demand en Small Project Grants); E-RIHS (Call Roerend Erfgoed); NWO; Vereniging Rembrandt; Mondriaan Fonds.

12.45    Lunch

13.30    Inhoudelijke sessies
In een aantal verdiepende sessies en workshops gaan we in op de kansen en uitdagingen van onderzoek. Deelnemers kunnen een keuze maken uit: 

  • Onderzoek door museummedewerkers sneak preview
    Onderzoek doen is volgens de nieuwe museumdefinitie van ICOM een van de kerntaken van musea, waarvoor bovendien verschillende vormen van financiering beschikbaar zijn. Maar hoe pak je als museummedewerker zo’n wetenschappelijk onderzoeksproject aan? Dat is het onderwerp van de cursus Onderzoek door museummedewerkers, georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Deze praktische cursus biedt museummedewerkers handvatten om een succesvol onderzoeksplan te formuleren en uit te voeren. In deze workshop laten Annemieke Hoogenboom en Eveline Deneer (Universiteit Utrecht) je alvast nadenken over drie centrale aandachtspunten uit de cursus: het formuleren van een goede onderzoeksvraag, de actualiteit van literatuuronderzoek en de beoogde doelgroep.
  • Impact van onderzoek
    Impact is steeds vaker een voorwaarde bij financiering voor onderzoek, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? En sluit wetenschappelijke impact eigenlijk wel aan op de museale praktijk? Maarten van Bommel, Els den Os en Margo Keizer van de Universiteit van Amsterdam delen ervaringen aan de hand van onder andere NWO subsidies en een casus uit de praktijk.
  • Lab op pad (materiaaltechnisch onderzoek)
    Onder de naam Lab op pad slaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een brug tussen wetenschap en kunst en cultuur. Het Rijkserfgoedlaboratorium verricht met mobiele onderzoeksapparatuur vier maal per jaar onderzoek bij collectiebeherende instellingen door het hele land aan objecten uit hun collecties.  Het Lab op pad is op deze Match Day ook te bezoeken. Onderzoekers van de RCE geven uitleg over welk materiaalonderzoek er mogelijk is en welke vragen je daarmee kunt beantwoorden. En ze laten zien wat voor niet-invasieve technieken er beschikbaar zijn. Ze staan er met optische microscopie, multispectrale camera en Ramanspectroscopie.
  • Samenwerken met partners
    In veel soorten onderzoek is het prettig om gebruik te maken van de expertise, kennis of faciliteiten bij andere organisaties. Het geheel is meer dan de som der delen, maar samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Welke rollen zijn er, wat is de meerwaarde, waar kun je tegenaan lopen en wat zijn de do’s en dont’s? In deze workshop worden aan de hand van 2 casussen verschillende samenwerkingen toegelicht. In het onderzoek naar waar het goud van de Gouden Koets vandaan kwam, werkten Annemarie de Wildt (Amsterdam Museum) en Ineke Joosten (RCE) samen met de Vrije Universiteit en het Naturalis Biodiversity Centre. In Canvassing the Making deden Susan Smelt (Rijksmuseum) en Ingeborg Meijssen (Ingeborg Meijssen Textiles) in het Museum Bussemakerhuis onderzoek naar hoe 17e-eeuws schildersdoek vervaardigd werd. Dit onderzoek mondde daarna uit in een mooie tentoonstelling in het Bussemakerhuis.

    NB: deelname aan deze sessie is alleen mogelijk tijdens ronde 1
  • Participatief onderzoek: publiek betrekken bij je onderzoek
    In deze workshop worden twee verschillende manieren belicht van publiek betrekken bij je onderzoek. Jantiene van Elk, van het Textielmuseum, neemt je mee in het project Het verleden ingekleurd: historisch onderzoek naar de 19e-eewse verfreceptenboeken. In dit citizen science project warden deelnemers met verschillende achtergronden en specialismes betrokken bij het ontsluiten van de receptenboeken. Maarten Wijntjes, onderzoeker aan de TU Delft, doet onderzoek naar visuele perceptie, onder andere perceptie van kunst. Om dit te onderzoeken verzamelt hij online data door deelnemers te onderwerpen aan verschillende tests. 

14.15     Interactieve sessies
Kennismarkt met verschillende fondsen, ervaringen van universitaire en museale onderzoekers, helpdesk voor onderzoek, en demonstraties van het Lab op pad.

15.45    Inhoudelijke sessies
Tijdens de tweede ronde van de inhoudelijke sessies kunnen deelnemers opnieuw een keuze maken uit het aanbod.

16.30     Borrel

17.30    Eind


Registratie:

 

Details

Date:
20 November 2023
Time:
10:30 am - 5:30 pm CET
Event Category:

Organizer

NICAS

Venue

Vestiging RCE
Smallepad 5
Amersfoort, 3811MG
+ Google Map